"Аул БагаТур"

Демонстрационен комплекс „Аул БагаТур“ е изграден в старинен стил, като възстановка на прабългарско временно укрепление с тренировъчни полигони, манеж за езда, експозиционна част и тематични кътове. Създаден е и се поддържа от Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Тук посетителите придобиват знания за бойните умения, за ценностната система на старите българи, за легендите, за облеклото и занаятите им.

Освен постоянно провежданите тренировки и обучения в Аула предлагат и специална програма за детски групи. В урока за ученици „Докосни древността“ малките посетители се потапят в света на прабългарите. За смелостта, за вложения труд и проявеното старание по време на урока, всяко дете получава специален сертификат за участие в обучение на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Тук се празнуват и детски рождени дни с различна тема. Тя може да бъде “Лъкът, конят и мечът на прабългарите” или “Конят и децата” – свързана с получаване на знания за значението на коня в живота на прабългарите, с демонстрации, грижи, почистване, игри и се провежда основно на площадка за езда. В края на тържеството се правят снимки с прабългарско облекло, а гостите получават прабългарски амулет за спомен.

„Аул БагаТур“ е разположен на територията на зоопарка в парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото.

Повече информация за възможностите за приключенски туризъм в района на Стара Загора може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора:  тел. 042 627 098, ел. поща tic@starazagora.bg