“Богородична стъпка” – на една крачка от Стара Загора

„Здравейте, аз съм Саня и съм автор на блога sanyasworld.com. Въпреки, че по професия съм счетоводител, най-голямата ми страст са пътешествията. През 2019 година реших да стартирам блога си, за да споделям своите приключения и да давам полезни съвети. До момента съм посетила 20 държави и се надявам, когато всичко в световен план се оправи, бройката им да продължи да нараства. А през това време може да пътувате виртуално в блога ми и да си набелязвате нови дестинации.

Основната ми цел в близко бъдеще е да помогна за развитието на туризма в България и призовавам всички да направим това!

Казват, че сърцето е там, където е родния ти край. А моето е в Стара Загора. Въпреки, че от 25 години живея в Пловдив, градът на правите улици винаги ще остане на първо място за мен и любимият ми град.

И въпреки, че постоянно си пътувам към Стара Загора, едва миналата година посетих така известната местност около Старозагорските минерални бани – “Богородична стъпка”. Има легенда, която гласи, че преди хиляди години точно на това място са се извършвали различни езически религиозни обреди.

Направени са изследвания и се е оказало, че това място има изключително силно биополе. А вдлъбнатината в скалите, която наподобява стъпка, винаги е пълна с вода. Дори и да е лято и да е много горещо, водата от там не изчезва. Точно за това, хората вярват, че има нещо мистично и специално в това място и че най-подходящото име е “Богородична стъпка”.

Местността се намира на около 1.5 км от центъра на Старозагорски минерални бани. А селото е на 14 км от Стара Загора. Пътеката, по която се върви е много приятна и преходът е подходящ за всякакви възрасти. Аз бях с дъщеря ми, която тогава беше на 2 години и без проблеми стигнахме до това магично място. Така че е подходящо и за семейни разходки. Не мога да кажа точно колко време се върви до там, защото ние доста спирахме по пътя, но смятам че не е повече от 30 минути от селото до там.

Когато стигнете до “Богородична стъпка”, може да посетите и параклиса “Рождество Богородично, който е издигнат  там. А ако се качите малко над „стъпката“, гледката която ще се открие пред вас е невероятна.  Природата се разкрива пред очите ви, с цялата си прелест и наистина човек се зарежда с енергия. Не знам дали от мястото, или от зеленината около него, но когато си тръгнахме от там, със сигурност бяхме заредени с положителна енергия.

Освен параклиса и „стъпката“, на това място има и останки от саркофаг, който най-вероятно е бил предназначен за гробница на някоя важна личност.

Много хора посещават минералните бани за отдих, но не всички знаят за тази прекрасна местност, която е точно под носа им. Надявам се, когато следващия път отидете на почивка, да се насладите и на това специално място.

А в самото селище на Старозагорски минерални бани може да направите лека разходка в парка, в който има няколко детски съоръжения и кафене. Там ще се насладите на тишина и спокойствие. А от парка има мостче, което води до малко езеро.  Самият парк изглежда малко западнал, но ако трябва да съм честна, на мен ми беше изключително приятно там. Имах чувството, че съм се върнала години назад, в едно по-безгрижно време.

 

Александрина Попова

Текстът и снимките са предоставени за публикуване на ОУТТР безвъзмездно с любезното съдействие на  http://sanyasworld.com/