В града на липите и правите улици, на поетите и художниците

 

История

Стара Загора е град на 8000 години. Археологически паметници от различни епохи и музейни обекти представят пред посетителите хилядолетната история на града. Богатствата на Стара Загора от древността са вплетени  в модерния облик на града и съвременния живот.

Най-дълго пътуване във времето предлага музей „Неолитни жилища“, в който „in sito“ са съхранени останките на най-добре запазената жилищна постройка в Европа от епохата на ранния неолит (VI хил. пр. Хр.).

От античния град Авугста Траяна –  втори по големина в провинция Тракия през II-III в., в самия център на Стара Загора, могат да се видят форумния площад с амфитеатъра, главната антична улица (decumanus maximus), западната градска порта и крепостните стени. Комплексът  е част от археологически резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“.

За хилядолетната история на града и региона разказва експозицията на Регионалния исторически музей. Модерната му сграда наподобява пясъчен часовник и е строена специално, за да бъде музей. На приземно ниво тук са съхранени останките на една от централните улица на античния град (cardo maximus), отвеждала до южната порта. 

В Стара Загора могат да се посетят още: Антични мозайки от частен дом и обществена сграда, Антична мозайка „Дионисиево шествие“, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“, Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“, Къща музей „Градски бит XIX в.“, Хилендарския метох.

 

Изкуство

Свързани с поетичната слава на града са домът на поета Гео Милев, превърнат в музей в средата на миналия век и музей „Литературна Стара Загора“, чиято експозиция представя живота и творчеството на известни старозагорски поети и писатели след края на XIX в.

Художествена галерия Стара Загора притежава богата колекция от творби на почти всички български художници от последните две столетия. В залите ѝ могат де си видят също църковна утвар и икони.  

Още за любителите на изкуството: Оперен театър, Драматичен театър, Куклен театър, Къщата на архитекта, изложбена зала „Байер“, която всяка година в началото на октомври е домакин на Есенния салон на старозагорските художници.

 

Събития

Събитията от културния календар на града могат да бъдат включени в програмата за посещение на Стара Загора. Възможността да се потопиш в атмосферата на празника и да бъдеш част от живота на местните хора, съчетана с впечатленията от посетените музеи и забележителности ще остави незабравими спомени от престоя в града на липите.

Ето няколко идеи за пътуване до Стара Загора във времето, когато се провеждат празници и фестивали, някои от които с национално и международно участие: Фестивалът на маскарадните игри през месец март, Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ и „Джаз форум Стара Загора“ през юни; „Август е музика“ – на откритата сцена „Фонтаните“ в пешеходната зона на града; за любителите на автентичния фолклор – Национален тракийския събор „Богородична стъпка“ в Старозагорските бани през последния уикенд на август; „Бирфест Стара Загора“ през септември, „Нощ на изкуствата“ в последния петък на септември – събитие в което музеите, галериите, театрите и други културни пространства са отворени до късно през нощта и подготвят специална програма за своите посетители, Куклено-театралният фестивал за възрастни „Пиеро“, който се провежда на всеки две години през месец септември, Фестивалът на оперното и балетно изкуство, който започва през месец ноември и продължава до първата половина на декември.

Археологическите обекти в града също са сцена на събития от културния календар. На Античния форум през месец юли се провеждат Летните музикални вечери на Държавна опера – Стара Загора, откритата сецна на „Джаз форум Стара Загора“ е разположена на главна улица в Античния форумен комплекс, а Лапидариумът в двора на Регионалния исторически музей е домакин на „Театър под звездите“ – театралните вечери на Драматичен театър „Гео Милев“.  

 

Разходка в града

Предпочитано място за разходка в Стара Загора е пешеходната зона на града, особено след нейното обновяване през 2019 г. Тя обхваща част от централния булевард „Цар Симеон Велики“ и е изпълнена с живот през всички сезони.

Освен многобройните кафенета и магазини по пешеходната улици в града има големи търговски центрове и много други места за пазаруване.

Заведенията за хранене са различни по вид и за всеки вкус – от любителите на бързото хранене до ценителите на добрата кухня в изискана среда.

В Стара Загора може да се посети единствения в страната Музей на бирата „Светът на Загорка“, намира се в пивоварна „Загорка“. Тук посетителите не само се запознават с историята на пивоварната, но могат да видят самия процес на  производство и да опитат пивото в залата за дегустации.

 

Разходка сред природата

За любителите на разходките сред  природата най-големия парк на Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев“, който всички в града наричат „Аязмото“ е предпочитано място за отдих. Паркът е разположен по южните склонове на Сърнена Средна гора. Част от него е обявена за паметник на парковото и градинското изкуство с национална значение. Входното пространство на парка е оформено около емблематичния фонтан „Жабките“ и паметника на неговия създател – митрополит Методий Кусев. От тук започва и красивата централна алея с каменни стъпала, която отвежда до параклис „Св. Теодор Тирон“. Други емблематични за парка места са алеите с кипарисите и с кедрите, Летния театър, Алековия кът. На територията на парка са изградени спортни и детски площадки. В  близост до зоопарка се намират въжения парк и залата на смеха. Много пешеходни и вело маршрути започват от парковата част и продължават в планината.

Други места за отдих в паркова среда: парк „Бедечка“ с езерото „Загорка“, най-новият парк на града, създаден на мястото на бившите артилерийски казарми, градските градини в централната градска част.

 

Настаняване

Местата за настаняване в Стара Загора са с категория от 1 до 5 звезди. Преобладаващата част от тях е в централната градска част или на близки отстояния от нея.  Хотелите от по-висок клас  разполагат с конферентни зали, спа и уелнес центрове и предлагат отлични условия за провеждане на делови и бизнес събития.

 

Подробна и актуална информация за посещение на музеи, галерии, заведения за хранене и развлечения, настанителна база и събития, които се провеждат в града може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора: тел: 042 627 098, ел. поща: tic@starazagora.bg, адрес: бул.“Руски“27