Култрен Туризъм в Община Чирпан

Къща музей Пейо К. Яворов

Представлява автентично съхранената родна къща на поета с двора, културно-информационен център, открита сцена и експозиционна зала, разказваща за неговия живот и творчество. Музеят е от 1954 г. и в него се организират национални и общински конкурси за лично творчество, рецитация и рисунка, премиери на книги, концерти, творчески срещи, конференции. Един от 100-те национални туристически обекта.

Художествена галерия „Никола Манев”

Разположена е в красива стара възрожденска къща, построена в края на XIX в. и представя едни от най-добрите творби на художника Никола Манев както и уникална колекция от гигантски бразилски кристали. Периодично се организират културни прояви насърчаващи младите творци. По традиция, поставена лично от Никола Манев, през месец септември, на откритата сцена на музеен комплекс „Яворов”, се провежда Празник на изкуствата. Част от 100-те национални туристически обекта.

Палеонтологичен музей „Гема-Свят”

Проследява флората, фауната и човешката история по Чирпанските земи като най-ранните палеонтологични експонати са от преди 290 милиона години. Съдържа над 5000 експоната, събирани в продължение на 60 години и включва разнообразни фосили от различните епохи. Представени са скелет на риба, части от крокодил, различни растителни отпечатъци, като пъпки, семена и др. Хронологически е проследено времето, когато Българските земи са били дъно на океан. Голямо е разнообразието на морски миди, охлюви, червеи, морски таралежи, корали, морски лилии, медузи, октопод и сепия.

Основната част от представените фосили са от времето на Миоцена (24-5 мил.г.) : черепи на антилопи и газели, кости, зъби, челюсти от хипариони, носорози, жирафи, ленивци, костенурки, свине. Тук е и най-добре запазеният в света череп на дейнотериум (от общо четири) и бивните му (130см).

Безспорно най-ценната находка на „Гема-Свят“ е зъб от най-старият човек (хоминид) от преди 7 мил.г. Уникалната находка стана причина за изразената научна хипотеза, че първият човек на Земята се е появил в древните земи край днешен Чирпан.

Исторически музей


Представя колекции от снимки, документи и вещи, свързани с миналото на града и околностите, включително и впечатляваща колекция от керамични съдове от XI-ти век, намерени при теренни проучвания на археологически обект Карасура.

Към структурата на музея се причисляват и:

·       Етнографска къща- музей в с. Спасово

Намира се на 7км. северно от гр.Чирпан в будното и китно село Спасово. Съдържа богата етнографска експозиция от снимки, предмети от бита и ежедневието на хората в района.  В къщата е подредена и изложба, посветена на дядо Вичо Бончев, роден през 1868 г., признат за един от изтъкнатите носители на традиционното народнопесенно изкуство и потомък на големия род Чукалови.

·       Изложбена зала „Георги Данчов- Зографина”-гр. Чирпан

Място за изява на творци от различни области на изкуството с традиции от 1976г. Представят се както гостуващи изложби на художествени галерии, така и самостоятелни изложби на художници от Чирпан и страната.