Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“

В източната част на Стара Загора се извисява монумент, висок 50 метра, който талантливо пресътворява Самарското знаме. Разположен е на Чадър могила – днес парк „Българско опълчение“. Дело е на скулпторите Крум Дамянов и Божидар Козарев, на архитектите Богомил Давидков и Благовест Вълков, на инженер-конструктор Антон Малеев. Създаването на мемориала превръща в реалност мечтата на старозагорци да издигнат възпоменателен знак за героичните и трагични събития, сполетели града по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г).

Паметникът е с оригинално пластично решение. Три мощни колони носят конструкцията на развятото знаме, в чиито основи е положена костницата. Тя ще напомня винаги кървавия епилог на паметното сражение от 19/31/ юли 1877 г. Върху саркофага са изписани думите на поета Михаил Берберов – „Стара Загора, Стара Загора, жив град с темели в кости забити…“

На вечна стража пред знамето стоят фигурите на шестима опълченци и руски офицер. Те символизират непреодолимата преграда, героизма и себеотрицанието на защитниците на града в ожесточеното сражение.

Мемориалният комплекс е открит тържествено на 30 юли 1977 г. и бързо се превръща в една от емблемите на Стара Загора. От неговата висота се разкрива впечатляваща гледка към града и цялата околност.

 

За посещение с екскурзоводска беседа е необходима заявка в Регионален исторически музей – Стара Загора: тел. +359 42/ 919 214.