МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА РАЗДАДЕ НА ЦЕРЕМОНИЯ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ТУРИЗМА – 2021

„В тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности, продължава да работи.“ С тези думи министърът на туризма Стела Балтова откри тържествената церемония по връчването на шестите Годишни награди в туризма – 2021, които тази година се провеждат под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тя посочи значението и символиката им, като каза, че наградите са „символ на упоритостта и несломимия дух на всички работещи в сектора, на всички, които вярват във възможностите за туризъм в България.“ Със статуетката „Златна роза“ Министерството на туризма засвидетелства уважение за положените труд, инициативност и въображение към всички участници, подчерта министърът.

Сред официалните лица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и горите и на енергетиката. Събитието бе уважено от кметове, ръководители на браншови организации, туристически компании и медии.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални плакети от министър Балтова на професионалисти и доайени, допринесли с труда си за развитието на туризма в България. Тя награди със специалното отличие за личен принос Бисерка Огнянова – Награда за цялостен принос в популяризирането на туризма, Людмила Ненкова с Награда за принос в повишаване на качеството в туристическото обслужване, Любозар Фратев с Награда за принос в развитието и популяризирането на регионалния туризъм, Иван Иванов с Награда за принос в развитието и популяризирането на морския туризъм и Румен Драганов, който получи Награда за цялостен принос в развитието, популяризирането и създаването на историческа памет за туризма в страната.

Победителите във всичките категории – 4 професионални, 4 художествени и 1 за общини, както и в категорията за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места – грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 50 хил. уникални вота за над 60-те участници във всички раздели.

Честта да открие връчването на статуетките имаше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в главната категория – „Изборът на българите“. Тя заяви, че за нея е чест да участва в тази бляскава церемония. “Наградите в туризма станаха сами по себе си институция за хората, които работят в този сектор”, бе категорична тя. И добави, че министър Балтова е начело на Министерството на туризма в една много трудна година, но въпреки всичко, са положени много усилия страната да не бъде затворена, а бизнесът да продължава да работи. Тя подчерта, че в Националния план за възстановяване и устойчивост туризмът е залегнал като приоритетна политика. Вицепрезидентът поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Наградата получи управителят му Боян Петков.