Поклоннически туризъм в Стара Загора

Храм „Свети Димитър

Изграден е през 1859-1861г. и е свързан със значими събития от историята на града в периода на Възраждането. Две от тях – животът и дейността на Апостола на свободата Васил Левски в Стара Загора и посрещането на руските освободителни войски и българското опълчение в града, са изобразени на стенописни пана от проф. Никола Кожухаров.

В двора на църквата се намира Хилендарският метох, исторически свързан с живота и делото на Васил Левски. Експозицията му включва възстановки на метохска килия и класна стая от втората половина на XIX в., както и фотодокументалната изложба, посветена на Васил Левски.

Адрес: ул. “Поп Богомил“ 1

 

Катедрален храм „Свети Николай Чудотворец“

Наследник е на старата предосвобожденска църква, строена през 1834 г., към която е било известното Светиниколско училище,  дало образование на много младежи от различни краища на страната, между които и Васил Левски. Разрушен е по време на  Освободителната война и построен отново в периода 1896-1909 г. Зографисан е след 1924 г. от художниците Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров.

Адрес: ул. “Сава Силов“ 40

 

Храм „Света Троица“

Свързан е с трагичната история на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877/78 г. На 19/31 юли 1877 г. тук са избити хиляди невинни старозагорски, потърсили убежище в храма. Възстановен е след Освобождението, а през 50-те години на ХХ в. е изографисан от Николай Ростовцев.

Адрес: ул. “Света Троица“ 192

 

Храм „Свето Въведение Богородично“

Сградата е завършена през 1881 г. Свързана е с по-новата история на България. Тук на 5 октомври 1912 г., след тържествен молебен, отслужен от първия Старозагорски митрополит Методий Кусев, цар Фердинанд прочита Манифеста за обявяване на Балканската война.

Адрес: бул. “Свети Патриарх Евтимий“ 106

 

Храм „Свети Теодор Тирон“

Намира се на територията на парк “Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото. Изографисан в средата на 40-те години на ХХ в. от художниците Николай Ростовцев и Владимир Егер. Стилът на изрисуване на стенописите е уникален за България – изображенията са пресъздадени от множество малки квадратчета в богата гама от цветове, така фреските наподобяват  мозайка

 

Параклис „Рождество Богородично“

В околностите на Старозагорските бани се намира  природен скален феномен, наречен „Богородична стъпка“. Легендата гласи, че самата Божия майка е оставила отпечатък с ходилото си, стъпвайки върху скалата, за да помогне на силно вярващ християнин, измъчван от римски войници. Оттогава в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, пълна с вода, която не пресъхва дори в най-горещите летни дни. В непосредствена близост е изграден параклисът „Рождество Богородично“.

 

Повече информация за обектите може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора:  тел.42 627 098, ел. поща: tic@starazagora.b