Празници и фестивали в селата край Стара Загора

Селата, разположени на територията на община Стара Загора, носят в себе си красотата на Сърнена Средна гора и духа на Тракия. Етнографски сбирки, подредени в местните читалища, представят поминъка и старите традиции и връщат към отколешния бит на българите. Съхранени местни обичаи, пъстри багри от красиви тракийски носии, традиционна музика и песни създават неповторимата атмосфера на събитията в празничния календар на малките населени места.  

 

Трифон Зарезан – празник на село Малка Верея

Денят на лозаря се отбелязва всяка година в село Малка Верея. Първи февруари е приет за официален празник на населеното място, в околностите на което се отглеждат хиляди декари лозови насаждения. Празникът започва с тържествен водосвет и символично зарязване на  лозята.  Провежда се конкурс „Най-добро домашно вино“, а избирането на „Цар Трифон“ и негово коронясване от стария носител на титлата е вълнуващо събитие за всички участници. Освен приготвените с много майсторлък вина за празничната атмосфера допринасят фолклорната музика, песните и хората. 

 

Тодоровден  в село Михайлово               

Селото отбелязва Тодоровден с конни надбягвания.  Идеята за тяхното организиране идва от група млади хора, които държат на своите корени. В празника има състезателните дисциплини – едната е конно надбягване, а другата силово теглене, при което конете трябва да изтеглят каруца с тежък товар. След надпреварата с конете се провеждат и състезания за публиката. За победителите се осигуряват награди, а за всички участници музика и много добро настроение.

 

Празник на черешата в село Кирилово

Старозагорското село Кирилово е известно с плодовите си градини. Празникът, посветен на един от най-предпочитаните и вкусни плодове – черешата се провежда в началото на месец юни. Сочният плод е представен в изложба на местни производители, в десерти и напитки, приготвени от него. Наградите, които се раздават са за най-едри и сладки череши, за сортово разнообразие, за най-голям производител. За децата е конкурса за рисунка под наслов “Черешки“.

 

Национален събор на българския фолклор и българските традиционни ястия в село Пряпорец

Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия. В него участват певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови формации и групи за изворен фолклор. Награди и отличия се присъждат от жури в два раздела – „Български фолклор” и „Традиционни български ястия”. Отличените участници в конкурса „Традиционни български ястия” получават  диплом и предметни награди. Представените ястия се оценяват за вкус, автентична рецепта и най-добра етно визия. Празникът се провежда през месец юни.

 

Празник на житото  „Пътят на хляба“ в село Преславен

Празникът на житото е именуван „Пътят на хляба“ и започва от зажънването на класовете от жените и връзването на снопите от мъжете, следва замесване на брашното в нощвите и разточването му, за да се стигне до опичането на хляба. Наред със сръчните демонстрации звучат традиционни фолклорни песни от местни самодейни състави. Подрежда се и „вкусна“ изложба от тестени изделия: ароматни хлябове, погачи, месеници, гюзлеми, баници, катми, пърленки, палачинки. Празникът на житото се провежда в края на месец юни.

 

Повече информация за събитията, които се организират от читалищата и се провеждат в селата на община Стара Загора може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора:  тел.42 627 098, ел. поща: tic@starazagora.bg