Регионален Природонаучен музей - Пловдив

Природонаучният музей в Пловдив е създаден на база на изключително богата и разнообразна експозиция, с която е разполагал съществувалият до средата на 19 век френски колеж Св. Августин – Le college St. Augustin, Рhiliророl.

 Музеят отваря врати в сградата на бившата община на 05.09.1955 г. И още от откриването си предизвиква голям обществен интерес, на който се радваме и до днес.

Сградата е била една от най-емблематичните постройки за града през миналия век. В нея се е помещавало управлението на Община Пловдив от 1880 до 1951 година, а днес тя е паметник на културата от национално значение.

Куполът на музея, в който се намира зала „Тропик“, е бил част от оригиналната сграда на Община Пловдив, след което е бил премахнат през 1912 г. при преустройството на сградата по проект на известния архитект Йосиф Шнитер.Куполът е възстановен през 2015 г., а от 2017 г. е дом на красиви видове живи тропически пеперуди, които летят свободно из джунгла с истински растения от южните страни.

 Приземният етаж приютява ценна и интересна колекция, разделена в 9 зали – „Фоайе“, „Минерали“ и дигитален 3D Планетариум, „Ботаника“, „Динозаври“, Изложбена зала, „Безгръбначни“, „Земноводни и влечуги“, „Птици“ и „Бозайници“.

 Подземният етаж в по-голямата си част е оформен като пещера с атрактивни морски и сладководни аквариуми, терариуми, експозиционни зали „Риби“ и „Палеонтология“.