Старозагорски бани

Старозагорски бани е балнеолечебен курорт от национално значение. Намира се на 15 км северозападно от Стара Загора, в южните склонове на Сърнена Средна гора. Разположен е на средна надморска височина 360 м., а ограждащите го хълмове са с височина от 600 до 800 метра, покрити с естествени широколистни гори и борови насаждения. Климатът на курорта се определя от граничното му местоположение между субтропичната и умереноконтиненталната област и нископланинското му разположение, омекотен от средиземноморското влияние. Зимата е сравнително мека, но понякога с обилни снеговалежи. Летните дни са слънчеви, а нощите прохладни и приятни. Ветрове духат рядко, а мъгливите дни през годината са малко.

Минералната вода излиза на повърхността с температура от около 40°С. Подходяща е за лечение на: опорно-двигателен апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, бъбречни и урологични заболявания, стомашно-чревни заболявания и др.

Уникалната природа, чистият въздух и минералната вода дават възможност за провеждане на цялостна оздравителна профилактика и възстановителна лечебна дейност. Настанителната база на курорта осигурява много добри условия за отдих и лечение.  Някои от местата за настаняване разполагат с откритите басейни и осигуряват на гостите прохлада в топлите летни дни. Хотелите с по-висока категория предлагат висококачествени уелнес и СПА процедури и собствени закрити басейни с минерална вода.

Курортното селище има добре изградена инфраструктура. Редовна автобусна линия свързва курорта с общинския център Стара Загора. Цялата настанителна база е разположена в паркова среда, а в близост до централната му част е красивото езеро – любима зона за отдих на местните хора и посетителите. В околностите на Старозагорските бани се намира природен скален феномен, наречен „Богородична стъпка“. По инициатива на местни жители до него е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“. Според стара легенда това място е свързано с религиозни обреди отпреди хиляди години.

Уникалният климат и минералната вода правят курорта Старозагорски бани  желана дестинация за здравен туризъм.

Подробна информация за настанителната база, за възможностите за балнео и СПА туризъм може да се получи в Туристически информационен център –  Стара Загора: тел: 042627 098, ел. поща: tic@starazagora.bg, адрес: бул.“Руски“27