Природата на Сърнена Средна гора

Стара Загора е сред първите шест най-големи градове в България, но разположението ѝ в южните подножия на Сърнена Средна гора я прави изходен пункт за любителите на пешеходни преходи  в планината и на дългите разходки сред природата.

 

Сърнена Средна гора е източния дял на Средногорието, който се разделя от долината на река Бедечка и проходът при село Змейово на два дяла – западен, с най-висок връх Братан (1236 м. н. в.) и източен, с най-висок връх Морулей (895 м. н. в.). Освен кратки разходки в околностите на селата, разположени по южните нископланински склонове на Сърнена гора, могат да се правят и по-дълги преходи по маркирани туристически маршрути:

 

Стара Загора – Старозагорски бани
Маркировка: бяло-синьо-бяло

Изходният пункт на маршрута в Стара Загора е в западната част на парк „Митрополит Методий Кусев“ (паркинга на зоопарка). Преди да достигне до курорта Старозагорски бани пътеката преминава през местността Чамурджик, селата Пряпорец и Ново село.

Времетраене на прехода: 4 часа и 30 мин.

 

Стара Загора – село Ягода
Маркировка: бяло-зелено-бяло

Изходният пункт на маршрута е в района езерото „Загорка“.  След село Змейово пътеката минава в подножието на връх Бетер, един от най-високите върхове в Сърнена Средна гора  (809 м. н. в.) и покрай пещерата „Змейова дупка“. Според местно предание някога в пещерата живеел змей горянин, който имал в селото изгора. Затова и нарекли селото Змейово. Пешеходният маршрут завършва в село Ягода, в близост до автогарата

Времетраене на прехода: 5 часа

 

Хижа „Морулей“

За по-дълъг престой сред природата на Сърнена Средна гора, условия предлага и единствената хижа в района на Стара Загора – хижа „Морулей“. Разположена е в подножието на връх Морулей, на 508 м. н. в. До хижата се достига по асфалтиран път от село Дълбоки. Разполага с два апартамента, със стаи с 2, 3 и 4 легла и със столова за 40 човека. От тук тръгват пешеходни пътеки, които отвеждат до връх Морулей, до природната забележителност „Милкини скали“  и до други красиви местности в околността. Хижата е собственост на ТД „Сърнена гора“.

 

Природни забележителности в района на Стара Загора:

  1. „Милкини скали” – скално образувание в землището на с. Колена
  2. „Кратер на вулкан” – геоложко образувание в землището на с. Змейово
  3. „Змееви дупки” – скално образувание в землището на с. Змейово, малка пещера
  4. „Казането” – скално образувание в землището на с. Казанка, стесненото корито на реката образува праг, от който падайки водата е издълбала гранитните скали на няколко места във формата на казани.
  5. „Стария чинар” – седем вековно дърво, което се намира в един от големите паркове на Стара Загора – “Бедечка”.

Повече информация за възможностите за приключенски туризъм в района на Стара Загора може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора:  тел.42 627 098, ел. поща:

tic@starazagora.bg