Празник на младото вино в Пловдив

Всяка година Пловдив чества младото българско вино с пищни тържества. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират фестивал „Дефиле на младото вино”, който по традиция се провежда през третия уикенд на месец ноември. С над 10 годишна история фестивалът се утвърди като едно от най- значимите туристически събития и заема важно място в събитийния календар на Пловдив, а също така е част от Националния туристически календар.

Събитието дава възможност на посетителите да дегустират от вината на над 40 български винопроизводители.

Началото на празника се поставя с „Дионисиево шествие“, с което Бог Дионис ритуално повежда винолюбителите по стъпките на младото българско вино. 

В дните на фестивала красивите калдъръмени улички се преизпълват с благоуханието на традиционните винени сортове и примамливи ястия. Опияняващото съчетание между красотата на уникалните възрожденски къщи и ароматните вина кара обикновените делнични дни да останат назад и превръщат момента в истински празник на сетивата.

Богатата съпътстваща програма в дните преди и по време на фестивал предлага много развлекателни и образователни дейности.

Днес празникът дава възможност на пловдивчани и гости на града от над 50 държави от целия свят да се докоснат до историята и културата на древния Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България