Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

БНР Хоризонт 
 
Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а крайният срок за изпращане на становища беше 12 октомври.

Министерството на туризма насърчава туристическото райониране и провежда политика за развитие на туристическите райони, каза за БНР Венелина Червенкова директор на Дирекция в Министерството на туризма.

В България са обособени девет туристически района и организации. Учредени са Варненски и Бургаски туристически райони, Рило-Прински, Родопски, Старопланински, Тракийски, Дунавски, Долината на розите и Софийски туристически райони:

 Целта е да се стимулира устойчивото развитие, да имат съответния бранд, за да могат да се рекламират както във вътрешността на страната, така и да е разпознаваем в по-далечни пазари

„Срещаме съмишленици и подкрепа от стана на министерството на туризма, който е инициатор на туристическото райониране. Иначе ние следваме примера на туристически дестинации в Италия и Гърция“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Радост Иванова, изпълнителен директор на Тракийския туристически район.

„Трябва да направим много добър туристически продукт, който да бъде представен по съответния начин за всяка аудитория – да можем да представим възможностите, които предоставяме – културно-исторически забележителности, развлекателната част от туризма – винарни, ресторанти, събитиен и фестивален  туризъм. Това е голям плюс, тъй като ние в нашия район имаме много богати възможности от тази гледна точка – историческите и археологически забележителности датират от праистория до съвременност“.


Научете повече за туристическото райониране от интервютата в БНР Хоризонт с г-жа Венелина Червенкова – директор на Дирекция в Министерството на туризма и г-жа Радост Иванова – директор на Организация за управление на Тракийски туристически район.