Фестивален туризъм еСтара Загора

Фестивал на оперното и балетно изкуство

Провежда се всяко година в края на месец ноември и началото на декември. Организатор на събитието е Държавна опера  Стара Загора. Създаден е през 1967 г. като Декемврийски музикални вечери и е първият специализиран форум за опера и балет в България. Програмата на фестивала впечатлява с уникални спектакли,  оперни и балетни премиери, отбелязване на знакови за музикалния живот на България и света годишнини, участия на известни български и чуждестранни изпълнители. Интересни и атрактивни са и съпътстващите събития – срещи с творци, камерни изяви, изложби, семинари.

 

Международен фестивал „Джаз форум – Стара Загора“

Провежда се всяка година през месец юни на Античната улица, част от форумния комплекс на Августа Траяна. Освен български джаз звезди участници във фестивала са и знакови фигури на съвременния джаз от голямата световна сцена. Концертите се съпътстват от майсторски класове на гостуващи артисти, тематични лектории и джемсешъни. Форумът започва с предфестивална програма – „Джаз за деца“, в която се изявяват най-малките изпълнители на тази музика.

 

Международен филмов фестивал „Златната липа“

Фестивалът популяризира най-новите филми на съвременното европейско кино. Събитието включва: конкурсна и извънконкурсна програма, българско кино и съпътстваща културна програма. Присъжда се и специална награда за цялостен принос в киното – статуетка „Златна липа“, чийто носител засажда липово дръвче в Алеята на липите. Събитието се провежда в началото на месец юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Дните на фестивала са наситени с атрактивни съпътстващи събития –  представяне на книги, свързани с филмови заглавия, срещи с актьори, режисьори, изложби на киноафиши, дискусии и др.

 

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

Държавен куклен театър Стара Загора е основател и организатор на единствения в страната Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Провежда се на  всеки две години във втората половина на месец септември и е организиран в две секции: куклен театър за възрастни и експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни. Фестивалът има състезателен характер. Като съпътстващи прояви се организират теоретични семинари, уъркшоп, арт борса, изложби, улично изкуство. Световноизвестни куклено-театрални майстори разкриват тайните на това изкуство на сцената на Старозагорския куклен театър. Фестивалът е отличен с много престижни награди.

 

Бирфест Стара Загора

Всяка година, в началото на месец септември Стара Загора се превръща в столица на бирата. Фестивалът са провежда в парк „Загорка“. Музикално-биреният маратон продължава пет дни и е съпроводен с много усмивки, хубава музика и качествено пиво. Във всяка от фестивалните вечери звучат любими песни от различни музикални стилове. Програмата продължава до полунощ, а за участниците се осигурява безплатната автобусна линия, която е достъпна в определено време до полунощ. Посетителите с автомобили са приканени да опитат безалкохолна бира и радлер от портфолиото на старозагорската пивоварна. Организатори на фестивала са Община Стара Загора и пивоварна „Загорка“.

 

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Провежда се всяка година в края на месец август в курорта Старозагорски бани. Селището е национален балнеолечебен център и се намира на 15 километра от Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора. Организатори на събора са Тракийско дружество „Одринска епопея“, Община Стара Загора и Кметство Старозагорски бани. Съборът има състезателен характер. Участници са групи за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители от цялата страна. Фестивалът се провежда на сцени на открито, разположени в красивия централен парк на курортното селище. Има  богата съпътстваща програма: улица на занаятите, детски пленер, училище по танци, атракция „Селски двор“, в която с богата програма се представя бита на хората от миналото.

 

Фестивал на маскарадните игри

Традицията по Сирни Заговезни да излизат кукери и да гонят злото оживява в Стара Загора в началото на месец март. Маскарадни групи от всички етнографски области на страната се събират в града, за да създадат колоритен, вълнуващ и многозвучен празник. Фестивалът започва с пъстро празнично шествие. Игрите на маскарадните групи са съпроводени от допълващата празника улица на занаятите, която напомня за атмосферата на сатирите градски чаршии. Организират се изложби с детски рисунки, фотоконкурс и др.

 

Подробна и актуална информация за събитията от културния календар на града може да се получи в Туристически информационен център – Стара Загора: тел: 042627 098, ел. поща: tic@starazagora.bg, адрес: бул.“Руски“27