Художествена галерия - Стара Загора

Художествената галерия – Стара Загора е разположена в реконструираната сграда на бившите градски хали, построени в началото на 30-те години на XX в. Сградата е емблематична за Стара Загора и се намира в самия център на града, в съседство със сградите на Регионален исторически музей, Драматичният театър, Операта и Античният форумен комплекс на Августа Траяна.

Галерията разполага с обща експозиционна площ от 1200 кв. м. Притежава над четири хиляди произведения, разпределени  в шест отдела: „живопис”, „графика”, „скулптура”, „иконопис”, „възрожденски гравюри”, „приложни изкуства”. В тях са застъпени творби на почти всички български художници от последните две столетия. Постоянната ѝ експозиция включва творби на иконописта, живописта, графиката и склуптурата. В залите за временни експозиции се представят изложби с произведения от фондовете на галерията, съвместни експозиции с други галерии, гостуващи изложби от страната и чужбина.

В стогодишната си история Старозагорската художествена галерия е организирала над хиляда и двеста експозиции и изложби, част от които са гостували в почти всички галерии на България, както и в музеи на изкуствата в Чехия, Португалия, Великобритания, Русия, Индия, Германия, Сърбия и др. От 2004 г. Художествената  галерия е основен организатор на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ”.

С богатството на своите фондове, експозиционна и популяризаторска дейност, тя се нарежда сред най-популярните и значими художествени галерии в страната.