Заместник-кметът Пламен Панов бе избран за Председател на УС на Организация за управление на Тракийски туристически район

Заместник-кметът Пламен Панов бе избран за Председател на УС на Организация за управление на Тракийски туристически район
 
Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, е новият Председател на Управителния съвет на Организация за управление на Тракийски туристически район. Промяната влезе в сила след проведено Годишно отчетно – изборно събрание на организацията и след утвърждаване със заповед на министъра на туризма, каквато е процедурата по закон.
В изпълнение на дневния ред на събранието бе гласуван нов състав на Управителния съвет, на Контролния съвет и бе проведен избор на нов Председател на УС. Пламен Панов пое поста от инж. Любозар Фратев, който заемаше тази позиция в продължение на два мандата.
Туристическите райони в България са създадени със заповед на Министъра на туризма през 2015 г. Законът за туризма разделя територията на България на 9 района, като в Тракийски попадат 35 общини от 6 области на Южна България. Център на района е град Пловдив. Към момента организацията има 43 члена, като 17 от тях са общини, 2 областни администрации, 3 неправителствени организации, 5 учебни заведения, 8 музея и 8 представители на частния сектор.
Основните ангажименти на Организацията за управление на Тракийски туристически район в изпълнение на Закона за туризма са да осъществява маркетинг и реклама на национално и международно ниво и да работи за формирането на качествени туристически продукти. Организацията е задължена да подпомага дейността на областните управители и кметовете на общини при реализацията на стратегии и програми за развитие на туризма; да провежда дейности по обучение и повишаване качеството на туристическите услуги; да реализира проекти по програми на Европейския съюз, да взаимодейства с Министерство на туризма и с други институции, организации и др.
През изминалата 2023 г. Тракийски туристически район успя да привлече 11 нови членове и да реализира дейности по 3 проекта по програма Еразъм +, предстои да започне работа и по 3-годишен проект по програма COSME на ЕС. През последните 3 години, Тракийски туристически район е считан за най-добре работещата организация по различни важни показатели. Тя работи активно с Министерство на туризма, с браншови организации, участва в туристически изложения и др.
Концепцията за туристическо райониране на България е ръководена от половинвековния опит на най – успешните и познаваеми дестинации в света, които се рекламират и развиват чрез туристическите си райони. В нея е заложено дейността им да допълва тази на Министерството на туризма. Една от тях е да разшири имиджовата реклама на страната ни и районите да промотират възможностите за различни пътувания и изживявания в тях със своите специфични „физиономии”. По този начин достигането до потенциалните туристически пазари ще бъде по-ефективно и по-мащабно, особено за далечните дестинации, което ще спомогне за заемане на по-предно място сред огромната световна конкуренция.
Създаването и налагането на бранда Тракийски туристически район като привлекателна и конкурентоспособна целогодишна туристическа дестинация ще позволи да се стимулира вътрешния туризъм и да се достигне до възможно най-широка аудитория от различни държави, която да влее „свежи“ икономически ползи за целия район. Основните възможности за туризъм в района са културен и винен, следвани от градски, здравен, приключенски и екотуризъм.