Фокус група Вино

Първа фокус-група за развитието на винения туризъм в Тракия


На 6 март 2020 в офиса на „Организация за управление на Тракийски туристически район“ се проведе работна среща във формат „фокус-група“ на тема „Винен туризъм в Тракия“. В групата участваха представители на браншови организации, туроператори, журналисти и университетски преподаватели от област Пловдив, които активно работят в полето на винения туризъм.


Фокус-групата бе водена от Гавраил Гавраилов – изпълнителен директор на „Организация за управление на Тракийски туристически район“. В рамките на предварителния сценарий бяха обсъдени ключови понятия, нагласи и преки наблюдения на участниците. Направиха се важни изводи за бъдещето на сектора „винен туризъм“ в Туристически район Тракия, който е сред двете водещи специализации според Националната стратегия за туристическо райониране в България.


Винен туризъм в Тракия


На срещата беше коментирано какво се разбира под „винен туризъм“ и „Тракия“, от което стана ясно, че се наблюдава стремеж за раздробяване на района на характерни микрорайони – Родопска Яка, Сакар, Източни Родопи, Средногорие. Специалистите се обединиха около мнението, че винения туризъм включва дегустации, посещения на изби и среща с винарите, както и организирането на тематични събития с вино, посещения на специализирани и тематични фестивали и борси. За повишаване на винената култура на туристите трябва да се намери печеливша комбинация между история, култура и тероар, която да тегли хората към винарските изби в района. Все още е съществен проблема с липсата на информация и цялостна винена карта на район Тракия. Сред добрите практики са дейността на Енотека Сакар, обединението на избите Родопската Яка, работата на туроператорите от Пловдив, и на винените гидове в някои изби, като например „Вила Юстина“ и „Катаржина естейт“. По-слабо развити във винения туризъм са най-западните и най-източните части на района около Пазарджик и Ямбол.

Какво знаем за винения турист?

Очертаха се типични профили на винените туристи:
· Идеалният турист е българин, който след посещение на конкретна изба би станал редовен клиент и би правил препоръки към свои приятели.
· Желания турист – това е дебютант, който все още няма формирана винена култура и е склонен да опитва нови и непознати неща.
· Недостъпния на този етап турист е чужденец с високи финансови възможности и богата винена култура, на който му липсва информация. При посещение в страната го спира лошата инфраструктура и липсата на места за хранене, които предлагат комбинация от местно вино с местна храна в близост до избите.
· Реалните туристи сега са повече чужденци, отколкото българи. Българите търсят по-скоро хотел на село, а винарската избата е бонус към по-широкия спектър от услуги.

Стратегия за успех на винения туризъм


Повечето изби не са изградени в началото с фокус върху туризма. Сега компенсират или адаптират стратегията си, но нямат опит и подход, и вероятно заради това не се получава добре. Няма и статистика на регионално ниво за темповете на развитие и какви са желанията на избите да печелят от туризъм. Разминаванията идват от липсата на комплексен подход. Не се залага в рекламата на местни сортове, те са по-непознати и не се експлоатират. Трябва да се намесят и общините по отношение на пътищата, табелите и рекламата. За винен туризъм няма нужда от свръх инвестиции в хотел или ресторант, понякога е достатъчно хубава маса, хубави чаши и хубаво вино насред лозето. Най-важни са винарите с добри идеи. Малките изби са авангарда на винения туризъм в България.

Символите на района и връзката с кулинарните традиции


Популярните символи като роза и колесница са преекспонирани и вече са превърнати в кич. Подходящи символи за винения туризъм са ритуалните съдове от тракийските съкровища, вакханалиите, римската баня и пиенето, връзката вино-религия. Ако трябва да се прави графичен символ за винения туризъм, трябва да се стилизира чепка грозде или ритон. Липсва модерен стил във визията на виното и траките. Тракия като цяло е регион, където са живели траки, което включва също части от Турция и Гърция. Може би най-популярен международен символ за траките и виното са съдовете от Панагюрското съкровище.
Местните обичаи и храни не се използват активно в този смисъл. Почти няма комбинации от вино и местна храна при дегустациите в избите. Добри примери за това са усилията на малките семейни изби в Сакар, където се предлага катък и фермерски сирена от района, организира се и кулинарен фестивал „На Хармана“ в Харманли, на който се комбинират местни сортове като тамянка с характерни за Сакар храни. Събитията и фестивалите с вино в Тракия стават все по-популярни и удължават туристическия сезон. Като цяло София се оформя като място за по-големи събития, които са повече насочени към професионалисти. Фестивалите с туристическа насоченост се случват по-добре в провинцията – „Дефиле на младото вино“ в Пловдив, „Августиада“ в Стара Загора, Фестивал на розето в Казанлък. В избите събитията са по-стандартни – около Трифон Зарезан и Гроздобер, но има и музикални събития – рок и джаз фестивали.

Заплаха ли са климатичните промени?


Засега това не се усеща като глобална заплаха, но в някои тероари това вече оказва влияние. Правят се научни конференции по тази тема, очертава се да има промени в климатичните условия, оттам и в потенциала за туризъм. Дискусията се проведе точно седмица преди обявяването на извънредно положение и темата за коронавируса не бе обсъждана. Очевидно е обаче, че подобни глобални заплахи ще се появяват по-често, което ще кара хората в този бранш да бъдат по-гъвкави, за да оцеляват.

Правна рамка на винения туризъм 

Изразено бе мнението, че като цяло е по-добре да има регулации вътре в бранша, а не кухи законови текстове. В Закона за акцизите и данъчните складове сега има ограничения за достъпа на външни лица, което не винаги се спазва заради интереса на туристите да видят избата отвътре. Трябва да се помисли как може да се либерализира този режим. Засега е по-добре, че няма регулация в Закона за туризма. Препоръките от страна на участниците бяха да се направят още няколко по-детайлни фокус групи, на които да се поканят собственици на винарски изби. Идеята да се направи винена карта на район Тракия се подкрепи единодушно. Някои от участниците акцентираха върху груповото излизане от кризата във винения туризъм и видяха смисъл да се членува в регионална организация, каквато е „Организация за управление на Тракийски туристически район“.
 
След края на кризата с коронавируса предстоят следващите стъпки в стратегията за развитие на винения туризъм в Тракия. Първата от тях е анкетно проучване сред винопроизводителите в район Тракия.