Винен туризъм в Стара Загора

Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“  – Стара Загора

Името на фестивала е свързано с едно от древните названия на Стара Загора – Августа Траяна. Античният град е основан около 106-107 г. от римския император Марк Улпиий Траян (98-117 г.) и е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II-III в. Впечатляваща част в наследството от този период са подовите мозайки, украсявали частни домове и обществени сгради. Сред тях с великолепие от цветове се откроява мозайката „Дионисиево шествие“ – уникална творба на античен майстор в прослава на Бога на виното и веселието, свидетелство за традициите, свързани с тази напитка още от дълбока древност, живи и до днес.

Фестивалът на виното и културното наследство популяризира културно-историческото наследство на Стара Загора и се очертава като водещ във винения календар на България. „Августиада“ е среща на винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство. Традиционно в рамките на събитието се провежда конкурс за избор на Царица на „Августиада“.

През есента на всяка година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби на България, представят се кулинарни продукти, традиционни участници са и винарски изби от Балканските страни.



Празник на пелина – с. Змейово

Празникът се провежда в навечерието на Рождество Христово и е свързан с традиционния поминък на селото – лозарството. Неговото начало е поставено през 2007 г. Богата фолклорна програма и атрактивна конкурсна част, в която змеевските винари показват своето майстроство, привличат ценителите на ароматната напитка. Най-добрите от местните производители се избират от експерти, които оценяват виното за пивкост, цвят, аромат и бистрота. Отличените получават грамоти и награди.

Първият змейовски пелин е дело на родения в далечната 1881 г. Стоян Найденов – местен чорбаджия и собственик на винарска изба, дюкян и пивница. Като основа се използва специална настойка и старо, домашно вино от миналогодишната реколта – бяло или червено.

Повече информация за събитията може да се получи в Туристически информационен център-Стара Загора: тел: 042627 098, ел. поща: tic@starazagora.bg, адрес: бул.“Руски“27