Повишаване на компетенциите на професионалисти в музеите в Тракийски туриситчески район

През 2023 Организация за Управление на Тракийски туристически район подаде проектно предложение към програма Еразъм + KA122-ADU (Краткосрочни проекти за мобилност и обучение на възрастни) Call 2023, която бе одобрена и финансирана.

Основната цел на проекта е:

Повишаване на компетенциите на професионалисти в музеите, на територията на Тракийски туристически район.

Подцели:

  • Усвояване на нови технологични решения от музейните професионалисти с цел подобряване изживяването на посетителите, събиране и анализиране на данни и разработване на нови стратегии. Това ще им помогне да разберат по-добре аудиторията си и да подобрят ефективността на своите презентации.
  • Развитие на умения за работата в мрежа и сътрудничеството с други музейни професионалисти, които да помогнат на хората да разширят своите перспективи и да получат нови идеи. Сътрудничество в мрежи на транснационално и национално ниво.
  • Подобряване на уменията за ефективна комуникация.

Основни дейности:

  • Информационна среща и набиране на кандидати за участие;
  • Създаване на анкета и проучване сред посетителите на музеи;
  • Популяризиране на музеите и инициативите организирани в тях;
  • Организиране и провеждане на мобилност в Италия – наблюдение на реални работни места в музеи – 05. 2024 г.;
  • Представяне на опита от мобилността и анкетите – ноември 2024.

ОУТТР ще организира презентации и семинари с включване на широк кръг от представители на своите членове, включително студенти и професионалисти в университети и общини. Участниците в мобилността ще представят наблюденията си, приложими и възможни ли са, съвместни инициативи и какви.

Участниците ще получат Европас сертификати.

Възможността за участие в проекта бе разгласен сред потенциални участници чрез насрочена информативна среща на музеите,   членове на ОУТТР. Всички кандидати трябва да представят в посочен срок автобиографии и мотивационно писмо.

Комисията ще направи селекция на 20 + 2 резерви по критериите:

  • 2 годишен минимален стаж в музей, с изискване на висше образование,
  • мотивация за усъвършенстване,
  • владеене на английски език. Минимално ниво след обучение в OLS – В1. Първоначалната селекция ще бъде по документи, последвана от събеседване.

Партньор от италианска страна е Associazione Most, Italy Region Piemonte. Асоциацията (приемащата организация) има отговорността за настаняване, хранене и местен транспорт в Италия по време на мобилността. Участниците ще бъдат подкрепяни от експерти на приемната организация и ОУТТР, както в процеса на обучение, така и по отношение на културната програма и съдействие при местно пътуване, комуникации, здравни и други въпроси.

Интегрирането на резултатите от дейностите за мобилност в работа на ОУТТР ще бъде постигнато чрез:

  1. Споделяне на резултатите с всички съответни заинтересовани страни и лица, за да сме сигурни, че всички са наясно с новостите, изучени по време на мобилността в Италия.

– Ще бъдат организирани follow up обучения в присъствие и онлайн за споделяне на резултатите с професионалисти в музеи, които не са участвали в мобилността.

– Всеки участник в мобилността ще бъде ментор на минимум 2 по-млади професионалисти в музеите, на които ще предадат знания и опит получени по време на мобилността.

  1. Идентифициране на най-добрите практики: Ще идентифицираме най-добрите практики и уроците, извлечени от дейностите по мобилността и ще ги включим в обучителни и менторски програми на организацията.

За да споделим резултатите от проекта в нашата организация, ще използваме различни методи, като – представянето на резултатите на работни срещи, – изпращане на информация по имейл, – споделянето на резултатите във фирмен google drive и youtube канал, – създаване на визуални помощни средства като видео и/или инфографики – използване на инструменти за сътрудничество, за споделяне и обсъждане на резултатите с колеги.

Ще подготвим статии/репортажи съвместно с БНТ за проекта и резултатите за публикуване в различни медии.

Ще създадем презентации, които ще представим на конференции, симпозиуми и събития, свързани с музейното образование и професионалното развитие.

Ще разработим казус, който подчертава успешното изпълнение на обучение и ще го споделим със сродни и заинтересовани организации.

Ще използваме фирмени и лични профили в социалните медии за споделяне на резултатите.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.