Фестивален туризъм в Община Чирпан

Традиционно в община Чирпан се провеждат следните фестивали с национално и местно значение:

  •  Яворови януарски дни в Чирпан 

По традиция от 1968 г., на рождения ден на великия български поет- 13.01. се запалва огънят на Яворовата поезия, което дава началото на празника Яворови януарски дни.

В продължение на три дни се организират различни тематични прояви.

  • Lavender Fest- с. Средно Градище

Празникът на лавандулата се провежда в началото на лятото, в зависимост от цъфтенето на лавандуловите посеви. Община Чирпан се включва активно в организацията на събитието, като тази година се предвиждат и предхождащи празненства в Чирпан.

  • Art Fest – Празник на изкуствата в музеен комплекс Яворов и галерия Никола Манев

По традиция, стартирана от световно известния художник Никола Манев, през месец септември, откритата сцена в красивата градина посреща едни от най-бележитите български изпълнители и дейци на изкуството в уникална атмосфера .

  • Folk Fest- Гласове и ритми от Тракия- с. Златна Ливада

Провежда се на територията на най-стария манастир в Европа- Св. Атанасий Велики.

На 2 май е храмовият празник на манастира и всяка година се организира събор, който освен поклонническо събитие е и своеобразен празник на народното творчество.

  • Rock fest

По повод празника на град Чирпан, от 2008 г. през септември се провежда рок концерт с участието на групи от страната и региона в красив парк в покрайнините на града.

  • Midalidare Rock in the Wine Valley- с. Могилово

През 2017 г. се проведе първото издание на Midalidare Rock, което събра на една сцена знакови имена от света на рок музиката. В продължение на три дни над 7000 души откриха, че качественият рок може да върви ръка за ръка с чаша хубаво вино. Второто издание на фестивала “В долината на виното” ще е на 16, 17 и 18 юли 2021-а година.