Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Форумният комплекс на античния град обхваща повече от 7 дка. площ и е част от археологически резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“. Включва западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени, първата от които е издигната в края на  ІІ в., а втората в края на V в. и началото на VІ в., каменен площад  с постамент, върху който е била монтирана императорска конна статуя. Амфитеатраленият аудиториум с девет реда каменни седалки, украсен  с колонада и арки е за над 1300 зрители. В северната част на форумния комплекс са разкрити останки от градските терми (бани), построени в средата на  ІІ в., с оригинална хипокаустна система за отопление – циркулация на топъл въздух в кухини под подовете и в страничните стени на залите.

Една от главните антични улици на Августа Траяна (decumanus maximus), ориентирана според римското градоустройство в посока изток – запад, е част от Античиня форумен комплекс. Започва от западната порта, минава през форума и продължава в източна посока. Определена е като „търговска“, тъй като от двете ѝ страни са разкрити останките на 36 магазина. Покрита е с каменни плочи и има обща ширина 11 м. /платно с ширина 6 м. и тротоари от север и юг/. Под тротоарите на улицата са разположени канали за отпадни води.  В източна посока е достигала до източната градска порта, която все още не е разкрита.

Днес, Античният форум на Августа Траяна е сцена за спектакли на Старозагорската опера, концерти, фестивали и много други събития на открито, както и любимо място за разходки на старозагорци и гости на града.

Античният форумен комплекс на Августа Траяна е със свободен достъп. За посещение с екскурзоводска беседа е необходима заявка в Регионален исторически музей – Стара Загора: тел. +359 42/ 919 214.